De grootste keuze aan leuke en hippe artikelen voor tijdens en na de zwangerschap.

Het effect van lichaamsbeweging op je brein

  • Home
  • Blog
Het effect van lichaamsbeweging op je brein

Sporten is goed voor ons lichaam dat weten we allemaal, alleen wist je ook dat sporten ook goed is voor je brein? Volgens nieuwe onderzoeken met muizen blijkt dat hardlopen invloed heeft op de hersencellen. Je zal dan bijvoorbeeld merken dat je na een rondje lopen door de pauze je ineens de oplossing hebt voor je werkprobleem. Wat precies die effecten zijn lichaamsbeweging op ons brein leg ik uit in dit artikel. Veel leesplezier!

Betere doorbloeding in de hersenen

Wanneer we gaan sporten of bewegen gaat ons hartvaatstelsel beter functioneren. In het brein zitten verschillende hersencellen en banen, die de verschillende hersengebieden  met elkaar verbinden. Deze verbindingen zijn extreem gevoelig voor een goede doorbloeding. Waardoor sporten dit kan verbeteren.

Daarnaast zorgt sporten ervoor dat er een aantal belangrijke stoffen extra worden aangemaakt. De stoffen zorgen ervoor dat het brein nog beter kan functioneren. Dit gebeurt in de gebieden waar ook initiatief nemen en motivatie actief zijn. 

Niet alleen sporten heeft een positief effect op de doorbloeding van je hersenen, maar ook breinspelletjes. Kijk voor een uitgebreid aanbod op Speedcube.nl 

Toename neurotransmitters

Als je gaat sporten komt er een toename van neurotransmitters. Neurotransmitters zijn signaalstoffen die zenuwimpulsen overdragen aan het zenuwstelsel. Zonder deze neurotransmitters zouden er geen boodschappen worden overgebracht van de ene naar de andere cel. Je kan daarbij denken aan dopamine, serotonine en endorfine. 

Dopamine is een motivatie molecule, die ons aanmoedigt om voldoende ervaringen te herhalen. Het zorgt ervoor dat we voldoende motivatie en aandacht hebben. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat de opslag van dopamine in ons brein wordt verhoogd. Waardoor we een goed gevoel hebben wanneer we iets hebben bereikt. 

Serotonine is een stemmings moleculen ook wel het gelukshormoon genoemd. Het heeft invloed op verschillende processen in ons lichaam zoals je geheugen, slaap, zelfvertrouwen en stemming.  Daarnaast helpt het ook om stress te voorkomen. Dit komt doordat serotonine het effect van cortisol (stress hormoon) te neutraliseren. 

Endorfine is een antistress molecule dat bekend staat op de snelle anti-stress werking. Het voorkomt namelijk dat er cortisol aangemaakt kan worden. Als je een lange tijd veel stress ervaart kan je te maken krijgen met een tekort aan endorfine. Je kan dan denken aan een chronische stress en een burn-out. Wanneer je te maken krijgt met te weinig endorfine aanmaakt krijg je te maken met depressie gevoelens, lusteloosheid, onrustigheid en slapeloosheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *