De grootste keuze aan leuke en hippe artikelen voor tijdens en na de zwangerschap.

Langer genieten van je bloemen met deze verzorgingstips

  • Home
  • Blog
Langer genieten van je bloemen

Heb je een bosje bloemen ontvangen? Dan is het natuurlijk fijn wanneer je hier zo lang mogelijk van kunt genieten. Het is allereerst belangrijk dat je het boeket zo snel mogelijk op water zet nadat je het thuis hebt ontvangen. Als je de volgende bloemen verzorgingstips toepast zul je extra lang van je bloemen genieten! Meer weten? Een bloemist in Overijssel kan jou er ook alles over vertellen

Tip 1: bloemen schuin afsnijden en blad verwijderen

Je snijdt eerst altijd een stukje van de bloemstelen af, mocht je de bloemen tijdens het vervoeren lang uit het water hebben gehad dan kunnen de stelen ingedroogd zijn. Dit houdt in dat de steel iets te lang is droog geweest en de steel dus geen water meer opneemt. Snij dus een stuk van de steel zodat ook bacteriën, schimmels, vuil en luchtbellen verdwijnen. Snij bloemen schuin af (zo’n 45 graden). Gebruik een scherp mesje. Een schaar knijpt de haarvaten van de bloemen namelijk dicht waardoor de steel minder goed water opneemt, zie het als een rietje druk je deze dicht dan kan er minder goed door worden gedronken.

Het is belangrijk om het blad onderaan de bloemstelen te verwijderen. Het blad rot namelijk in water en bloemen houden niet van vervuild water(van vies water slippen de stelen dicht). Het is niet nodig om de prikkels van rozen te verwijderen, dit zorgt voor kleine wondjes waarin bacteriën gaan zitten. Verwijder uitgebloeide bloemen uit het boeket, daardoor geniet je langer van de bloemen.

Tip 2: gebruik een schone en geschikte vaas

Bloemen houden van schoon drinkwater en voldoende ruimte net als bomen. Gebruik dus een geschikte en schone vaas het beste is om de vaas af en toe te wassen met bleekwater wat alle bacteriën dood. Glazen vazen zijn makkelijk schoon te houden en je kunt goed in de gaten houden of er genoeg water in de vaas zit. Zie ook: Welke vaas voor welke bloemen?

Tip 3: gebruik bloemenvoedsel

Iedere bloemist heeft bloemenvoedsel wat ervoor zorgt dat er geen bacteriën in het water kunnen ontwikkelen en dus ervoor zorgt dat je langer van je bloemen kunt genieten. Houd wel de dosering aan die op de verpakking wordt aangegeven, teveel is niet goed voor de bloemen hierdoor gaan ze sneller dood. Voor sommige bloemen is speciale voeding vereist vraag hiernaar bij je bloemist.

Tip 4: geef de bloemen kraanwater

Zorg dat je bloemen zo snel mogelijk water krijgen en daarna altijd voldoende water hebben. De watertemperatuur voor bloemen verschillen per bloem de gerbera, zonnebloem, gladiool, alstroemeria, roos, tulp of lysianthus. Bloemen bij elkaar in doen is geen probleem zorg ervoor dat het boeket op handwarm water komt te staan hierdoor zal het het mooiste gaan bloeien.

Alle bloemen houden niet van vervuild water, als je de bloemenvoeding gebruikt is water verversen meestal niet meer nodig. Er zijn wel een aantal bloemen die vervuilen het water snel. Je ziet vanzelf wanneer het water een onaangename kleur krijgt(wat je zelf het liefst ook niet zou drinken), maak de vaas dan even schoon en ververs het water ook is het het beste om een stukje van de steel af te snijden om weer nieuwe schone haarvaatjes het werk te laten doen.

Tip 5: stel het boeket niet open aan tocht, warme of fruit

Zet bloemen niet in de volle zon, bij de verwarming of op de tocht. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat de bloemen meer vocht verdampen dan ze kunnen opnemen, waardoor ze meestal slap gaan hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *